Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Νέα Παγκόσμια πρώτη:Ο μύθος του Δαναού

Ένας από τους αρχαίους προγόνους μας που ''συκοφαντήθηκε'' κατά την περίοδο της μυθοπλασίας είναι ο Δαναός και βέβαια οι θυγατέρες του. Ο Ησίοδος μας μεταφέρει την άποψη πληροφορία ή μυθοπλασία ότι οι 49 από τις 50 κόρες του σκότωσαν τους 49 από τους 50 γιους του Αιγύπτου πλην του Λυγκέα που τον ερωτεύθηκε η Υπερμήστρα και τον φυγάδευσε.
Αξίζει να πούμε για την ιστορία του τα εξής:
Φέρεται ως γιος του Βήλου βασιλιά της "χώρας των Μελαμπόδων".Ο Βήλος είναι ο δίδυμος αδερφός του Αγήνορα. Ο δε Αγήνορας είναι ο πατέρας του Κάδμου και του Φοίνικα. Ο Δαναός έχει δε έναν αδερφό τον Αίγυπτο, γενάρχη των Αιγυπτίων.
Η κοντινή αυτή σχέση έκανε τους κατοπινούς ιστορικούς να μάχονται για το αν ο Φοίνικας είναι αδερφός του Αίγυπτου και του Δαναού ή όχι. Όπως και να 'χει όμως έχουν μια πολύ κοντινή συγγένεια που θα την δούμε να πρωταγωνιστεί σε άλλα σημειώματα μου.
Ο Δαναός λοιπόν πήρε από τον πατέρα του ως Βασίλειο την Λιβύη και ο αδερφός του την Αίγυπτο. Ως εδώ όλα καλά θα πει κάποιος και κατανοητά. Στην Β. Αφρική βασίλευε ο Έλληνας βασιλιάς Βήλος και μοίρασε την γη του στα παιδιά του.
Σωστά αλλά.... Δείτε λίγο την ιστορία της προγιαγιάς του της Ιώς:
Η Ιώ ήταν κόρη του βασιλιά του Άργους του Ίασου.Αυτός ο Ίασος είχε βασίλευε σε ένα κομμάτι της Πελοποννήσου από το οποίο τον έδιωξε ο αδερφός του και πήγε τότε στο Άργος όπου και έγινε Βασιλιάς.
Όπως όμως όλοι ξέρουμε το Άργος είναι στην Πελοπόννησο αν έφυγε από αυτήν που πήγε;
Τα περίεργα δεν τελειώνουν εδώ και συνεχίζουν με την κόρη του Ιώ που έμεινε έγκυος από τον Δία και που την κατεδίωξε η Ήρα αναγκάζοντάς την να φύγει από το Άργος και να πάει, μεταμορφωμένη σε αγελάδα από τον Δία στις Μυκήνες και από εκεί όπως ήταν φυσικό .... στην Εύβοια(!!!).
Πόσο λογικό θεωρείτε εσείς ότι από τις Μυκήνες κάποιος πάει στην Εύβοια και όχι σε κάποιο άλλο ποιο κοντινό για την σημερινή γεωγραφία μέρος. Όμως τα περίεργα δεν σταματάνε εδώ. Ξέρετε γιατί πήγε στην Εύβοια; Μα για να περάσει τις ακτές του Ιονίου την Ιλλυρία την Σκυθία τον Καύκασο(!!!) μετά τον Εύξεινο πόντο όπως ονομάστηκε λένε για χάρη της τον Βόσπορο και από εκεί να φτάσει στην Μέμφιδα όπου και γέννησε τον γιο της Έπαφο πρόγονο του Δαναού κι των Δαναών και όχι μόνο γενικότερα.
Όπως βλέπετε το δρομολόγιο της Ιούς μόνο λογικό δεν είναι για την σημερινή Γεωγραφία αλλά όλοι το βρίσκουν φυσιολογικό και δεν αναρωτιούνται. Μάλιστα για να το κάνω πιο περίεργο θα σας πω ότι πρώτα πέρασε από τον Βόσπορο μετά πήγε στον Καύκασο και μετά πέρασε από τον Εύξεινο πόντο και κατέληξε στην Μέμφιδα.
Όλα αυτά όμως βρίσκουν την έννοιά τους στον σωστό τόπο αλλά λιγάκι ακόμη υπομονή και να επανέλθουμε στον Δαναό και το που πήγε μετά.
Ο Δαναός λοιπόν από φόβο λένε για τις κόρες του φεύγει και πηγαίνει και αυτός στο Άργος για να ζητήσει το δικαίωμά του ως απόγονος του Ίασου από την κόρη του Ιώ να γίνει Βασιλιάς. Προσέξτε τώρα τον παραλογισμό που κανέναν δεν ενόχλησε.
Ο Δαναός λοιπόν φεύγει από την Λιβύη δίπλα από την Αίγυπτο που όμως ανήκουν στην Πελοπόννησο όπου εκεί βρίσκονται οι συγγενείς που απευθύνθηκε η Ιώ και πηγαίνει στο Άργος.
Ξέρω ότι σας έχω καταμπερδέψει αλλά αυτά είναι ακριβή.
Η τότε Πελοπόννησος, η και αργότερα ονομαζόμενη Ελίκη, περιείχε εντός της την Αίγυπτο, την Ασία, την Λιβύη(έτσι άλλωστε Ασια και Λιβύη ήταν μικρότερες ή ίσες της Ατλαντίδος) αλλά και την Φοινίκη και πολλούς ακόμη τόπους που δεν είναι η στιγμή να αναφερθούν αλλά όχι το Άργος. Αλλά κανείς δεν σκέφτηκε μήπως τυχόν "κάτι θέλει να πει ο ποιητής" βιάστηκαν όμως να στρογγυλοκαθίσουν στις καθηγητικές καρέκλες.
Συνεχίζουμε όμως για τον Δαναό.
Φεύγει λοιπόν στο Άργος όπου μετά από λίγο γίνεται βασιλιάς βασιλεύοντας για πολλά χρόνια. Το Άργος όμως όπως αναφέρει ο Όμηρος ήταν τότε άνυδρο λόγω του Ποσειδώνα. Τι άνυδρο δηλαδή μια έρημο κανονική. Ο Δαναός λοιπόν θέλοντας να επεκτείνει την χώρα του και προς την μεριά της "μεγάλης ερήμου"(αυτό το "μεγάλης ερήμου" είναι μια έξτρα βοήθεια από εμένα για να βρείτε την θέση του Άργους) έφτιαξε πολλά κανάλια που μετέφεραν νερό και μετέτρεψαν πολλά μεγάλα μέρη της ερήμου αυτής σε "οάσεις" (το πιάσατε το υπονοούμενο) μέχρι και σήμερα.
Όμως η δύναμη της ερήμου ήταν τόσο μεγάλη που "κατάπινε" τα διάφορα έργα και αναγκάζονταν ξανά και ξανά να τα φτιάχνουν σαν τις Δαναΐδες που κουβαλούσαν το νερό με τις τρύπιες στάμνες.
Πίσω λοιπόν από έναν μύθο κρύβεται μια υπεράνθρωπη αν και τελικά καταδικασμένη προσπάθεια του ανθρώπου(Δαναού) να τιθασεύσει την φύση.
Για όσους θα θελήσουν να ψάξουν παραπομπές να τους πω ότι δυστυχώς μπορώ να του δώσω μόνο το Νο 14 από τον κατάλογο του Ησιόδου που αναφέρει ότι "Άργος άνυδρον εόν Δαναός ποίησεν ένυδρον" και βέβαια στο χαμένο έργο "Θηβαΐς" αναφερεται σε απόσπασμα που σώθηκε το άργος ως πολύδιψο. Όπως είπα και ο Όμηρος έτσι το ονομάζει και γενικότερα όσοι έζησαν κοντά σε εκείνη την εποχή αλλά και όσοι μετέφεραν θρύλους της εποχής εκείνης(Παυσανίας) δηλώνουν ότι ήταν άνυδρο.Το σημερινό Άργος όμως είναι ένυδρο και ποτέ δεν ήταν άνυδρο ή έρημος. Τα υπόλοιπα στο βιβλίο μου.
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω παραπάνω μια και όλοι υποθέτω καταλάβατε που ήταν το Άργος. Άλλωστε πριν λίγα χρόνια δορυφορικές φωτογραφίες ανακάλυψαν τμήματα των αρχαίων αυτών τεχνικών έργων... κάτω από την άμμο.
Και το κερασάκι της τούρτας.
Για όσους δεν το πρόσεξαν ο τόπος που προέρχεται ο Δαναός ονομαζόταν "χώρα των Μελαμπόδων" δηλαδή χώρα των Μαυροπόδαρων.
Κάντε τους συσχετισμούς εσείς.
Καληνύχτα και καλές σκέψεις.

1 σχόλιο:

ria είπε...

αχ βρε παυσανία, πάλι άυπνους θα μας αφήσεις!

πότε βγαίνει αυτό το βιβλίο να ξεστραβωθούμε;;;