Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ας ευλογήσουμε τα "γένια" μας

Με αφορμή την παρουσίαση του τείχους που βρέθηκε στην Καλαμπάκα και προσδιορίστηκε σε μια πιθανή ηλικία 23000 χρόνων έχω να πω τα εξής:
α) Κανείς από τους αναγνώστες του "περίπλου" δεν ένιωσε έκπληξη μια και γνωρίζουν ότι ο πολιτισμός δεν εξελίχθηκε στην Μεσσοποταμία από τον Αδαμ και την Εύα αλλά αφίχθηκαν από άλλα πλανητικά συστήματα.
β)Αν και έχω την επιφύλαξή μου για την χρονολόγηση μια και όλες αυτές οι μεθόδους είναι πολύ σχετικές, μια και τις τεστάρουν με λάθος χρονολογημένα αντικείμενα, αμέσως η επίδειξη και μόνο του τείχους γεννά ερωτήματα και γεγονότα:
1)Η ποιότητα του τείχους από μόνη της φανερώνει ότι οι κτίστες του έχουν ανεπτυγμένο πνευματικό επίπεδο και εκ τούτου δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να θεωρηθούν ως ένα εν εξελίξη ανθρωποειδές μια και τα καλοδουλεμένα τμήματα και οι τετραγωνισμένες επιφάνειες δεν δείχνουν τυχαία συγκέντρωση πετρών αλλά σχεδιασμό, παραγωγή υλικών και τοποθέτησή τους με μεγάλη τεχνική. Όλα αυτά βέβαια δεν τα τόνισε κανείς όπως βλέπετε.
2)Το δεύτερο που αποδεικνύεται από το τείχος και που φυσικά "μούγκα στην στρούγκα" είναι το γεγονός ότι για να φτάσεις στην δημιουργία των πρώτων υλών αλλά και στην τέλεια τοποθέτησή τους αυτό προυποθέτει πολλά, εκατοντάδες θα έλεγα χρόνια εξέλιξης μιας τεχνικής που θα ξεκινήσεις από την απλή παρατήρηση και μετά από πολλές μη πετυχημένες ή λιγώτερο πετυχημένες δοκιμές θα μονιμοποιήσεις μια τεχνική που θα την επαναλαμβάνεις.
Για να φτάσεις όμως σε αυτό το στάδιο σημαίνει ότι ολόκληρη η κοινωνία και στους υπόλοιπους τομείς αναπτύσσεται. Μην νομίζετε δηλαδή ότι ολόκληρη η κοινωνία θα ασχολείται με την βελτίωση του τείχους και δεν θα βελτιώνει παράλληλα την υπόλοιπη ζωή της αντλώντας και ανταλλάσσοντας εμπειρίες έτσι ώστε η αναπτυξη να είναι συνολική.
Τι θέλω να πω. Αν έχουν αναπτύξει οι όποιοι ένα τέτοιο τείχος σίγουρα παράλληλα έχουν κτίσει και άλλες κατασκευές όπως σπίτια αποθήκες κλπ και βέβαια έχουν απαντήσει σε ανάγκες όπως το νερό η αποχέτευση ο αερισμός η θέρμανση.
Άρα αυτά θα έπρεπε να είναι τα συμπεράσματα του ευρήματος

1 σχόλιο:

ria είπε...

δεν άκουσα τιποτα για αυτό το τείχος!

ελπίζω στο βιβλίο να έχεις στοιχεία και φωτογραφίες για αυτό.

καλό βράδυ...