Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Κύκλωπες-Δύο μάτια και άλλα σχετικά Α΄μέρος.Παγκόσμια πρώτη

Αγαπητοί φίλοι
Σήμερα θ ασχοληθούμε μ' άλλο ένα μυστήριο της αρχαίας γραμματείας που δημιουργήθηκε από την άγνοια και την βιασύνη των "ειδικών", τους "Κύκλωπες".
Το όνομα ΚΥΚΛΩΠΕΣ εμφανίζεται στην Θεογονία από τον Ησίοδο, στα Αργοναυτικά του Ορφέα όπου οι ΚΥΚΛΩΠΕΣ είναι γειτονικός λαός των Φαιάκων και ο λόγος που τους έκανε να μετοικίσουν μια και έκαναν επιδρομές στην πόλη τους αλλά και στον Όμηρο-Οδύσσεια στην συνάντηση τους με τον Οδυσσέα όπως αυτός την αφηγείται στον βασιλιά των Φαιάκων(!).
Όλοι ταύτισαν τους Κύκλωπες του Ησιόδου με τους άλλους εμφανισιακά αν και δηλώνονταν από πολλους ότι πρόκειται για κάτι άλλο.
Ας δούμε το σχετικό κομμάτι από την Θεογονία:
"Κύκλωπες δ᾽ ὄνομ᾽ ἦσαν ἐπώνυμον οὕνεκ᾽ ἄρα σφέων κυκλοτερὴς ὀφθαλμὸς ἕεις ἐνέκειτο μετώπῳ"
Δεν θα προσπαθήσω να σας δώσω την ακριβή έννοια απλά γιατί η απόδοσή τους είναι πολύ μα πολύ πολύπλοκη και παρ' όλο που κάποιος θα πιστέψει ότι μπορεί να το αποδώσει εννοιολογικά αυτό είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει σε λάθη μια και πρέπει να δούμε τον κόσμο με τα δικά τους μάτια.
Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ.
Θυμάστε όταν στην ανάρτηση για τους αριθμούς σας είπα ότι η λέξη τέσσερα είναι η αποτύπωση του DNA μια και μιλάει για τις τέσσερεις διαφορετικές βάσεις που το αποτελούν; Στην πραγματικότητα δεν λέει πουθενά ότι είναι τέσσερεις αλλά είναι σαν να λέει, οι διαφορετικές βάσεις που αποτελούν το DNA.Επειδή είναι τέσσερεις η λέξη τέσσερα ταυτίστηκε με τον αριθμό 4. Μάλιστα την διαδικασία της μύτωσης, όπως λέγεται ο διπλασιασμός του DNA για την παραγωγή του όμοιου συνδιασμού χρωμοσωμάτων, μέσω του RNA, και άρα πανομοιότυπων κυττάρων την περιγράφει επακριβώς με την λέξη ημέτερον γι' αυτό και το ημέτερον σημαίνει το δικό μου μια και είναι το "δίδυμό" μου κύτταρο που προήλθε από το "DNA" μου.
Όπως καταλαβαίνεται η απόδοση ενός τμήματος αποτελεί έναν μεγάλο μεταφραστικό και επιστημονικό γενικότερα άθλο.
Ας επανέλθουμε όμως στους Κύκλωπες. Την λέξη την συναντούμε στις εξής μορφές:
ΚΥΚΛΩΠΟΣ,ΚΥΚΛΩΠΑ,ΚΥΚΛΩΠΩΝ,ΚΥΚΛΩΠΕΣΣΙ, ΚΥΚΛΩΠΕΣ και ΚΥΚΛΩΨ.
Πριν δούμε την ανάλυση τους ας δούμε ορισμένα στοιχεία γι' αυτούς που ομολογουμένως μου προκάλεσαν τρομερή εντύπωση πέρα από τα δυο τους μάτια.
Οι Κύκλωπες δεν είναι κάποια φυσικά ή τεχνητά κατασκευάσματα αλλά μας λέει ότι έχουν οικογενεια, γυναίκα και παιδιά. Είναι δηλαδή ένας κανονικός λαός όπως οι υπόλοιποι με τις ιδιαιτερότητες τους βέβαια που δυστυχώς δεν έχω την απόλυτη σιγουριά για να σας πω αν ήταν γίγαντες ή όχι.
Η παραμονή τους εντός σπηλιάς παρ' όλο που έχει χλευαστεί από τους άσχετους ως δείγμα χαμηλού πολιτιστικού υπόβαθρου δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Τα σπήλαια είναι ένα φυσικά θερμονωμένο μέρος με σταθερή θερμοκρασία εντός τους αλλά και φυσικό φωτισμό σε πάρα πολλά από αυτά λόγω των πετρωμάτων του. Άλλωστε και ο Ορφέας ζει σε σπήλαιο όπως και ο Χείρωνας. Το κοινό σημείο όλων αυτών ήταν ότι ζούσαν σε περιοχές αρκετά κρύες και τα σπήλαια ήταν μια καλή και ζεστή λύση.
Δείτε λοιπόν το ενδιαφέρον κομμάτι.
"ἐν σπέσσι γλαφυροῖσι, θεμιστεύει δὲ ἕκαστος
παίδων ἠδ᾽ ἀλόχων, οὐδ᾽ ἀλλήλων ἀλέγουσιν."
Βέβαια ο Όμηρος μιλάει πολλές φορές παραβολικά οπότε κάποια από αυτά που λέει ίσως υποκρύπτουν άλλα, πάντως αξίζει να το προσέξουμε.
Η συνέχεια στο επόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: