Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΟΜΗΡΙΚΕΣ αβλεψίες

Αγαπητοί φίλοι
Σήμερα δεν θα σας μιλήσω για πράγματα δύσκολα αλλά για εύκολα, αυτονόητα θα μπορούσα να πω για τον καθένα εκτός ίσως από την γνωστή ομάδα των "ειδικών".
Για να μην σας ταλαιπωρώ αναφέρομαι στην Β' Ραψωδία της Ιλιάδας, την γνωστή και ως ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ.
Η ραψωδία αυτή παρέχει χιλιάδες πληροφορίες αλλά εκτός από τις πολλές γνωστές θα προσθέσω μία ακόμη σημαντική.
Διαβάζοντας τα ονόματα των πόλεων που παραθέτει ο Όμηρος γεννιούνται χιλιάδες απορίες αλλά αυτά αμέσως μετά. Πρώτα ας μπούμε στην θέση του:
Είστε ο Όμηρος και ετοιμάζεστε να περιγράψετε τον στρατό των Ελλήνων. Τι κάνετε; Ποια είναι τα κριτήρια που θα βάλετε;
α) Θα ξεκινήσετε από τους αρχηγούς.
β) Θα ακολουθήσετε με βάση μια γεωγραφική σειρά.
γ) Θα ακολουθήσετε μια αλφαβητική σειρά
δ) Θα γράφετε όποιον σας έρθει στο μυαλό με κίνδυνο να ξεχάσετε τους μισούς.
Αν ακολουθήσετε την τρίτη επιλογή θα αντιμετωπίσετε το μεγάλο πρόβλημα της διπλής εργασίας μια και θα πρέπει πρώτα να τα ταξινομήσετε.
Αν ακολουθήσετε την τέταρτη επιλογή σίγουρα δεν είστε ο Όμηρος.
Μένουν λοιπόν οι δύο πρώτες επιλογές και ουσιαστικά η εξής μία αυτή της γεωγραφικής σειράς μια και αν ακόμη αποφασίσετε να ξεκινήσετε από τους αρχηγούς για τους υπόλοιπους θα προκύψει το ίδιο δίλημμα.
Αφού λοιπόν κάναμε εμείς κάποιες σκέψεις ας δούμε τι έκανε ο Όμηρος:
Ο Όμηρος λοιπόν ξεκίνησε από τους Βοιωτούς και συνέχισε με τους Φωκαείς και τους Λοκρούς για να ακολουθήσουν οι Ευβοείς ,οι Αθηναίοι, οι Σαλαμήνιοι,οι Αργοίει του Διομήδη και μόνο τότε εμφανίζονται οι Μυκηναίοι.
Αφήνω λίγο την σειρά για να κάνω ορισμένες σκέψεις-ερωτήματα.
Γιατί θεωρεί ο Όμηρος ότι η Βοιωτία είναι η αρχή; Γιατί δεν ξεκινά από την Θεσσαλία του Αχιλλέα;
Δείτε και την υπόλοιπη σειρά για να διαπιστώσετε ότι κάπου ..."χάνεται η μπάλλα".
Μετά λοιπόν ακολουθεί η Λακεδαιμόνα, η Πύλος, η Αρκαδία(;) και η Ηλεία. Αμέσως μετά το Δουλίχι και οι Εχινάδες, η Ιθάκη και τα συν αυτήν νησιά, η Αιτωλία και η Κρήτη(;), η Ρόδος, η Σύμη,η Νίσυρος Κάρπαθος η Θεσσαλία(;).
Αν μέχρι τώρα ο Όμηρος μοιάζει σαν να μην μπορεί στοιχειωδώς να κρατήσει μια τάξη από εκεί και μετά μόνο πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι.
Η απλή ανάγνωση και μόνο μας δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε αν αγνοήσουμε την υπόθεση ότι ο Όμηρος μπορεί είναι επιεικώς ανίκανος, ότι το γεωγραφικό πλάνο που είχε υπ' όψιν του δεν ταιριάζει στον Ελλαδικό χώρο. Δεν νομίζετε; 

1 σχόλιο:

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε
Τα Αστρονομικά δεδομένα και μόνο, που αναφέρονται στον Όμηρο αλλά και στα Αργοναυτικά του Ορφέα προσδιορίζουν το 17000 πχ δηλαδή 19000 χρόνια από σήμερα.