Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ομηρική γεωγραφία:Η ανατροπή των πόλων

Αγαπητοί φίλοι
Μια ακόμη πολύ σημαντική στιγμή στο blog με την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αθηναίο τόσο για τις απόψεις όσο και για τον τρόπο που αυτές διατυπώθηκαν.
Δεν θα μπω τώρα σε μια απάντηση προς τον Αθηναίο όσον αφορά την τελευταία τοποθέτησή του, αυτό θα το κάνω σε ξεχωριστώ άρθρο όπου και θα  προσπαθήσω να βάλω τα ιστορικά γεγονότα σε μια σειρά(έτσι τουλάχιστον όπως εγώ τα γνωρίζω).
Σήμερα θα σας δώσω ένα σημαντικό στοιχείο για την ανατροπή των φυσικών πόλων που συνέβη γύρω στο 12000 πχ. Το στοιχείο αυτό δεν είναι άγνωστο, όπως όλα τα υπόλοιπα που έχω αναφέρει, απλά κανείς δεν θέλησε να το δει και να το εκτιμήσει ανάλογα όπως και δεκάδες άλλα.
Πάμε λοιπόν στον Ορφέα για να δούμε την αναφορά του στην ανατροπή των πόλων. Όχι ο Ορφέας δεν την έχει βιώσει μια και έζησε 5000 χρόνια νωρίτερα αλλά περιγράφει την καθημερινότητά του. Έκεί λοιπόν μας αναφέρει μια πολύ σημαντική πραγματικότητα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σε αυτήν την ψηλάφιση με μια πρώτη παρατήρηση:
Ερωτήσεις
Θέλετε να δείτε τον ήλιο. Προς ποιο σημείο του ορίζοντα κοιτάτε;
Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Πάρτε τον χρόνο σας ώστε να μπορέσετε να απαντήσετε εύκολα στο γιατί κοιτάτε προς τα εκεί;
Υπάρχει και μια τρίτη ερώτηση αν όλος ο κόσμος κοιτάζει προς το ίδιο σημείο αν θέλει να δει τον ήλιο;
Απαντήσεις
Η σωστή απάντηση είναι ότι κοιτάζουμε Ν/Α και αυτό γιατί ο ήλιος "κινείται" πάνω στον άξονα του Ισημερινού και άρα όταν θέλω να δω τον ήλιο κοιτάζω από τα Ν/Α(ανατολή) ως τα Ν/Δ(δύση).
Όχι όλος ο κόσμος δεν κοιτάζει προς το ίδιο σημείο αλλά σχεδόν όλος μια και τα κατοικημένα μέρη του (σημερινού) Νότιου ημισφαιρίου είναι πολύ λίγα. Άρα,σχεδόν, όλος ο κόσμος βλέπει τον ήλιο κοιτάζοντας προς την ίδια κατεύθυνση:Ν/Α-Ν/Δ.

Συμπέρασμα
Αν θέλουμε λοιπόν να παρακολουθήσουμε την φαινόμενη πορεία του ήλιου δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά. Σωστά; Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε καλύτερα αν το παρατηρήσουμε με την βοήθεια ενός χάρτη.
Ελπίζω ότι σε αυτό δεν θα υπάρχουν αντιρήσεις.
Ας δούμε τώρα τι λέει ο Ορφέας για την δική του πραγματικότητα:
(ύμνος στον ήλιο στίχος 4)
"ΔΕΞΙΕ ΜΕΝ ΓΕΝΕΤΩΡ ΗΟΥΣ ΕΥΩΝΥΜΕ ΝΥΚΤΟΣ"
Για τον Ορφέα λοιπόν ο ήλιος ανατέλει από την δεξιά πλευρά και δύει αριστερά. Αν δεν ισχυριστεί λοιπόν κάποιος ότι ο Ορφέας ζούσε είτε στην Αυστραλία είτε στην Γη του Πυρός τότε ο κόσμος του ήταν αναποδογυρισμένος και ολόκληρο το Βόρειο ημισφαίριο ήταν Νότιο και άρα σωστά έβλεπε τον ήλιο να ανατέλει από Δεξιά.
Καλημέρα σας
   Στο πρόχειρο αυτό σχηματάκι φαίνεται η θέση της ανατολής που για τους Βόρειους λαούς είναι αριστερά και μόνο για τους Νότιους δεξιά.

8 σχόλια:

Αθηναίος είπε...

Φίλε Παυσανία, θίγεις ένα πολύ σημαντικό θέμα. Για να καταλάβουμε καλά τί λες θα κάνω μια συμπλήρωση.

Αυτό που λες για το πού κοιτάμε για να δούμε την ανατολή του ήλιου, συμβαίνει όταν είμαστε στο βόρειο ημισφαίριο και κοιτάμε προς τον Ισημερινό για να έχουμε μπροστά μας τον ήλιο που περνά πάνω από τον Ισημερινό. Οπότε ο ήλιος ανατέλλει από αριστερά μας. Αν είμαστε στο Νότιο ημισφαίριο και κοιτάμε τον Ισημερινό, ο ήλιος ανατέλλει από δεξιά μας. Μέχρι εδώ συμφωνούμε. Αλλά...

Πάντα υπάρχει και το αλλά. Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι εδώ μιλάμε για την ανατροπή των Γεωγραφικών πόλων της Γης και όχι για ανατροπή των μαγνητικών πόλων της Γης που είναι κάτι διαφορετικό και βάσει των γεωλογικών δεδομένων, έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, με την τελευταία να εκτιμάται ότι συνέβη πριν από 780.000 χρόνια.

Αν, λοιπόν φίλε Παυσανία, γίνει ανατροπή ή καλύτερα να το πούμε αντιμετάθεση των Γεωγραφικών πόλων, πάλι από τα αριστερά μας θα ανατέλλει ο Ήλιος. Για να αλλάξει η κατεύθυνση που θα κοιτάμε τον Ήλιο από το ίδιο σημείο που βρισκόμασταν πριν την αντιστροφή, πρέπει να σταματήσει η περιστροφή της Γης γύρω από τον εαυτό της και να αρχίσει να γυρίζει αντίστροφα. Αν αναποδογυρίσεις το σκίτσο σου θα καταλάβεις καλύτερα τί λέω.

Το φαινόμενο της αντιμετάθεσης των Γεωγραφικών πόλων ενός πλανήτη, της "τούμπας" δηλαδή του πλανήτη, υπάρχει στο Ηλιακό μας σύστημα με τον πλανήτη Αφροδίτη, που περιστρέφεται αντίθετα (λόγω της "τούμπας") από τους υπόλοιπους πλανήτες, και εκείνη του Ουρανού, που δεν έχει κάνει ολοκληρωμένη "τούμπα" αλλά μισή "τούμπα" και περιστρέφεται «γέρνοντας».

Η δική μου θεωρία λέει ότι κάτι παρόμοιο με τον Ουρανό έχει συμβεί και στην ΓΗ. Έχει δηλαδή κάνει μια μετατόπιση των πόλων (και όχι πλήρη αντιμετάθεση) και λόγο μικρότερου όγκου από τον Ουρανό αλλά και επειδή βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο και εξασκούνται μεγαλύτερες δυνάμεις έλξης επάνω της από τον Ήλιο, "διόρθωσε" την περιστροφή της και περιστρέφεται "ίσια" και όχι "γέρνοντας".

(συνεχίζεται)

Αθηναίος είπε...

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, την εποχή του Ορφέα η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από τον Ισημερινό (εκεί που είναι ας πούμε η Νιγηρία) και άρα ο Ήλιος ανέτειλε από δεξιά. Με την μικρή "τούμπα" η Ελλάδα "ανέβηκε" Πάνω από τον Ισημερινό στη σημερινή της θέση και η περιοχή που βρισκόταν στη σημερινή θέση της Ελλάδος "ανέβηκε" αντίστοιχα πιο πάνω και είναι ο σημερινός Βόρειος Πόλος. Το ίδιο φυσικά έγινε και με τον Νότιο Πόλο. Αυτός "κατέβηκε" και κατέλαβε τη σημερινή του θέση.

Υπάρχει κάτι που να υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί στο παρελθόν; Ναι, άπειρα πράγματα. Στην Ανταρκτική βρίσκουν συνέχεια πράγματα που δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Για παράδειγμα, κάτω από τους πάγους έχουν βρει ένα δένδρο ύψους 30 μέτρων, γεμάτο με τα φρούτα του! Πώς βρέθηκε εκεί; Υπάρχει το εξής περίεργο με αυτό το δένδρο. Πότε είχε προλάβει να ανθίσει, να κάνει φρούτα και μετά να καλυφθεί από πάγο; Πως μπορούσε να φυτρώσει στην Ανταρκτική; Τα κλίμα στην περιοχή πρέπει να ήταν εύκρατο κάποτε. Το πάγωμα της Ανταρκτικής πρέπει να ήταν ξαφνικό και πρωτοφανές, κάτι που θα συνέβαινε με μια βίαιη μετατόπιση των πόλων της γης.

Κοντά στον Βόρειο Πόλο βρίσκουν συνέχεια παγωμένα κουφάρια ζώων που ζούσαν, και ζουν, σε εύκρατα κλίματα, όπως τίγρεις και ελέφαντες! Τα σκυλιά των Εσκιμώων ακόμη τρώνε κρέας μαστόδοντων, παγωμένο ΑΚΑΡΙΑΙΑ πριν από χιλιάδες χρόνια. Πως βρέθηκαν αυτά τα ζώα του Νότου σε παγωμένους τόπους του Βορρά, όπου τίποτα δεν φυτρώνει;

Στη βόρεια Αλάσκα και Σιβηρία έχουν βρει άλογα με τα στομάχια γεμάτα μισοχωνεμένο γρασίδι και όχι μόνο. Ορισμένα είχαν τα στόματα γεμάτα μασημένο γρασίδι που δεν είχαν προλάβει να καταπιούν, πριν παγώσουν! Πόση ώρα χρειάζεται ένα άλογο να καταπιεί; Τόση ήταν η ώρα που χρειάστηκε για να παγώσει ζωντανό!

Αυτή η θεωρία δίνει και κάποια εξήγηση στην απεικόνιση της Ανταρκτικής ως εύφορης γης στους χάρτες του Πίρι Ρέις. Επίσης δίνει εξήγηση και στις μεγάλες καταστροφές που έγιναν και αναφέρουν διάφοροι μύθοι λαών σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και κάποια επιβράδυνση της περιστροφής της Γης με την μη ανατολή ή δύση του ήλιου και γενικά με την ακινητοποίηση του ήλιου για αρκετές ώρες. Και δεν μιλάμε για τον ίδιο μύθο που έκανε το γύρο του κόσμου, γιατί λένε διαφορετικά πράγματα. Δηλαδή άλλος λέει για μή ανατολή του ήλιου, άλλος για μή δύση και άλλος για σταμάτημα του Ήλιου στον ουρανό. Το ίδιο φαινόμενο περιγράφουν (με ταυτόχρονες φυσικές αναστατώσεις και καταστροφές) αλλά από διαφορετικά σημεία της Γης.

Αναμένω τα σχόλιά σου.

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε Αθηναίε
το τι απολαμβάνω την συζήτησή μας δεν λέγεται. Απαντώ λοιπόν και εγώ.
Συμφωνώ με το κομμάτι που αναφέρεις με τα ευρήματα μια και τα αναφέρει και ο ορφέας αλλά και ο Όμηρος. Όσο για την διόρθωση στην γωνία του άξονα ίσως και να συνέβη αλλά την περίοδο του Ομήρου η γωνία ήταν η ίδια πιθανολογώ. Ίσως βέβαια να έχει διαφοροποιηθεί η απόσταση από τον ήλιο κατάτι αλλά αυτό είναι μια εικασία. Γεγονός είναι ότι όπως επισημαίνεις την εποχή του Ομήρου οι πόλοι δεν είχαν την ίδια παγωμένη εικόνα. Μάλιστα αναφέρονται και από τον Ορφέα τα φρούτα στα δέντρα της ανταρκτικής.
Τώρα για το δεξιά ή αριστερά σου διαφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια. Αν αναποδογυρίσει η Γη, η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα βρεθεί στο Νότιο ημισφαίριο και άρα από την επόμενη στιγμή ο ήλιος θα ανατέλει από τα Δεξιά για μας.
Πειραματίστηκα πολλές ώρες μέχρι να βεβαιωθώ ότι είναι έτσι. Είναι σαν να έχεις μια μπάλα που περιστρέφεται στον άξονα των y και την αναποδογυρίζεις στον άξονα των x.
Καλή προσπάθεια. Περιμένω την γνώμη σου.

Αθηναίος είπε...

Φίλε Παυσανία, κι εγώ απολαμβάνω τη συζήτησή μας.

Λοιπόν. Η Γη γυρίζει σύμφωνα με το σχέδιο που έχεις φτιάξει όπως το βλέπουμε από αριστερά προς τα δεξιά, ανάποδα δηλαδή από τη φορά του του Ήλιου που δείχνει το βέλος. Αν υποθέσουμε ότι το κεφάλι του βέλους είναι ένας άνθρωπος και βλέπει προς τον Ισημερινό τότε ο Ήλιος θα ανατέλλει από αριστερά του. Μέχρι εδώ νομίζω ότι συμφωνούμε.

Αν η Γη τουμπάρει θα έρθει το βελάκι από κάτω αλλά η Γη πλέον όπως θα τη βλέπουμε θα γυρίζει από δεξιά προς τα αριστερά και ο ήλιος θα ανατέλλει από το αριστερό μέρος. Για να γίνει το αντίθετο όπως λες και να ανατέλλει ο Ήλιος από τα δεξιά, τότε πρέπει να αλλάξει η φορά της περιστροφής της Γης.

Για παράδειγμα πάρε ένα πορτοκάλι και ζωγράφισε απάνω του ένα βελάκι προς την κατεύθυνση που περιστρέφεται η Γη, από αριστερά προς τα δεξιά. Αναποδογύρισέ το και θα δεις ότι η φορά που θα δείχνει το βελάκι ότι κινείται η Γη είναι από δεξιά προς τα αριστερά. Και επειδή θα βρισκόμαστε στη σημερινή θέση του Νοτίου ημισφαιρίου ο ήλιος θα εξακολουθήσει να ανατέλλει από αριστερά μας.

Αν βέβαια έχεις μια υδρόγειο σφαίρα περιστρεφόμενη, δώσε της μια να αρχίσει να γυρίζει από αριστερά προς τα δεξιά και γύρισέ την ανάποδα και θα δεις ότι τώρα κινείται από δεξιά προς τα αριστερά!

Η μόνη περίπτωση να αλλάξει η ανατολή (κοιτάζοντας πάντα τον Ισημερινό) και αντί από δεξιά μας να τη βλέπουμε από αριστερά μας είναι να μεταφερθούμε ακαριαία από το νότιο ημισφαίριο στο βόρειο. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν μετατοπισθούν οι πόλοι της γης τόσο όσο οι περιοχές κάτω από τον Ισημερινό να ανέβουν πάνω από τον Ισημερινό. Αυτό ίσως είχε επιπτώσεις πάνω στο ζωικό βασίλειο και στον άνθρωπο (ίσως μεγάλους σεισμούς) όχι όμως τέτοιες που να εξαφανίσουν τη ζωή πάνω από τη Γη. Ίσως και να μην είχε καμιά επίπτωση, να μην το παίρναμε είδηση και αν βρισκόμαστε σε κάποιο πόλο απότομα και να παγώναμε ακαριαία.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση ταυτόχρονα με την τούμπα να γίνει και ένα φρενάρισμα στην περιστροφή της Γης, να σταματήσει να γυρίζει και να ξαναρχίσει την περιστροφή της ανάποδα. Αυτό όμως θα σήμαινε εξαφάνιση της ζωής από την ΓΗ. Ταυτόχρονο τουμπάρισμα και αλλαγή φοράς περιστροφής ίσως σήμαινε και αλλαγή μαγνητικού πεδίου, ίσος και επηρεασμού της βαρύτητας, με πιθανότητα ή να μας πετάξει η Γη από πάνω της προς στο διάστημα λόγω έλλειψης στιγμιαία της βαρύτητας, ή να μας συνθλίψει πάνω της λόγω στιγμιαίας αύξησης της βαρύτητας επειδή θα εξαφανιστεί η φυγόκεντρος δύναμη. Μεταξύ μας αυτό θα ήταν το καλύτερο για να απαλλαγεί η Γη μια και καλή από την ζημιογόνο παρουσία μας επάνω της.

Περιμένω τον σχολιασμό σου, αφού κάνεις το πείραμα που σου είπα. Επίσης αν κάποιος από τους επισκέπτες του blog έχει γνώσεις φυσικής και μπορεί να μας πει με βάση τους φυσικούς νόμους ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις που θα υπήρχαν μετά από τις παραπάνω αλλαγές της κίνησης της Γης, θα ήταν πολύ χρήσιμο στην συζήτησή μας.

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε
Αν έπρεπε να ανατρέψω μια σβούρα τότε θα είχες απόλυτο δίκιο. Στην περίπτωσή μας όμως μιλάμε για έναν πλανήτη που η συνισταμένη των δυνάμεων του δίνουν την συγκεκριμένη κίνηση. Δεν κινείται λοιπόν αυτοβούλος.
Ένα ακόμη που θα πρέπει να υπολογίσουμε είναι ότι εδώ μιλάμε για ανατροπή φυσικών πόλων. Ένα γεγονός που είναι τόσο περίπλοκο από μόνο του που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να συνοδεύεται από άλλα πολύπλοκα και μοναδικά γεγονότα.
Αν συνδυάσουμε τα δύο αυτά γεγονότα θα μπορούσα να συμπεράνω ότι το σενάριο της στάσης της Γης και της επανεκίνησής της με την ίδια κατεύθυνση είναι το πιο λογικό.
Φαντάσου ότι δουλεύεις τον πυλό και γυρίζεις την "ρόδα" προς μια κατεύθυνση. Κάποια στιγμή ανατρέπεις τον πυλό που έχεις επάνω αλλά η "ρόδα" σου συνεχίζει να γυρίζει προς την ίδια κατεύθυνση.
Αν συνέβαινε το αντίθετο υποθέτω ότι θα είχαμε διάλυση της Γης.
Τώρα για το πως είναι δυνατόν να σταματήσει η Γη σε πληροφορώ ότι έχουν γίνει μελέτες πάνω σε αυτό και μάλιστα υπάρχει και ντοκυμαντέρ από το NatGeo.
Τώρα όσον αφορά τις επιπτώσεις έχεις απόλυτο δίκιο. Ο πολιτισμός σχεδόν εξαφανίστηκε και βέβαια τα ίχνη που έχουμε από την πρό ανατροπής εποχή είναι μνημεία όπως οι πυραμίδες που καταλαβαίνουμε ότι ήταν δυνατόν να επιζήσουν.
Οι άνθρωποι σχεδόν εκμηδενίστηκαν και ανάμνηση αυτής της εποχής είναι αυτό που έλεγαν οι Κέλτες ότι το μόνο που φοβόντουσαν ήταν μην τους έρθει ο ουρανός στο κεφάλι.
Όσο για την έκκλησή σου για κάποιον που ίσως γνωρίζει κάτι περισσότερο ενώνω και εγώ την φωνή μου και ελπίζω αν κάποιος έχει μια ειδίκευση πάνω στην αστροφυσική θα μπορούσε ίσως να μας διαφωτίσει για το επίμαχο θέμα.
Κλείνοντας τέλος να πω ότι αποδέχομαι τις αναφορές τους για την πραγματικότητα τους μια και όταν την έγραφαν δεν περίμεναν ότι οι πόλοι θα ανατρέπονταν. Είναι σαν σήμερα να λέμε ότι η Τουρκία βρίσκεται ανατολικά.Αυτό δηλώνει την σημερινή πραγματικότητα και όχι την διάθεσή μας να κοροϊδέψουμε κάποιον μετά από 19000 χρόνια.

Αθηναίος είπε...

Φίλε Παυσανία

Αν μία σφαίρα που γυρίζει από αριστερά προς τα δεξιά αναποδογυρίσει και συνεχίσει την ίδια περιστροφή τότε αν την δούμε από το ίδιο σημείο που τη βλέπαμε θα βλέπαμε ότι γυρίζει από δεξιά προς τα αριστερά. Άρα όποιος βρισκόταν στο πρώην Βόρειο ημισφαίριο και έβλεπε την ανατολή του Ήλιου από τα αριστερά του (κοιτώντας πάντα τον Ισημερινό), τώρα λόγω της "τούμπας" θα βρίσκεται στο Νότιο ημισφαίριο αλλά θα εξακολουθεί να βλέπει την ανατολή από τα αριστερά του. Η μόνη περίπτωση να την έβλεπε από τα δεξιά του θα ήταν να σταματούσε την περιστροφή της η Γης και να την ξανάρχιζε από την ανάποδη κατεύθυνση.

Θα το ξαναπώ. Η μοναδική περίπτωση ΧΩΡΙΣ να αλλάξει κατεύθυνση περιστροφής η Γη που ενώ θα έβλεπε κάποιος την Ανατολή του Ήλιου από τα αριστερά του την μια στιγμή και την επόμενη στιγμή (ή μετά από λίγο) από το ίδιο σημείο θα έβλεπε την ανατολή του Ήλιου από τα δεξιά του, είναι να γίνει μετατόπιση των γεωγραφικών πόλων της Γης, τόσο όσο το σημείο που βρίσκεται να μεταφερθεί από το βόρειο ημισφαίριο στο νότιο ημισφαίριο.

Άρα αν θέλουμε να κατανοήσουμε αυτά που γράφει ο Ορφέας αλλά και ο Όμηρος, ένα από τα δύο έγινε:
1. Ή έγινε μετατόπιση των πόλων.
2. αναποδογύρισε η Γη αλλά ταυτόχρονα άλλαξε και φορά η περιστροφή της.

Για το αν συνέβη το πρώτο έχουμε πολλές ενδείξεις που ήδη έχω αναφέρει. Για την δεύτερη περίπτωση υπάρχει μόνο το δεδομένο της Αφροδίτης που έγινε τουμπάρισμα του πλανήτη αλλά δεν άλλαξε περιστροφή. Για το πώς έγινε αυτό το τουμπάρισμα έχουμε πάρα πολλές αναφορές από τις παραδόσεις και τα γραπτά των λαών όλου του κόσμου που αναφέρουν πιθανή σύγκρουση του πλανήτη Αφροδίτη με κάποιο άλλο ουράνιο σώμα, μια σύγκρουση που είχε πολλές καταστροφικές επιπτώσεις πάνω στη ΓΗ, γιατί η Αφροδίτη βρέθηκε λόγω της σύγκρουσης πιο κοντά στη Γη και έως ότου σταθεροποιηθεί στην προηγούμενη τροχιά της γύρω από τον Ήλιο πέρασε δυό ή και τρεις φορές πολύ κοντά στη Γη. Γι' αυτό ο πλανήτης Αφροδίτη είναι ο μοναδικός πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος που περιστρέφεται ανάποδα από όλους τους άλλους.

Άρα πρέπει να αποφασίσεις ποιο από τα δύο παραπάνω γεγονότα συνέβη και να προσπαθήσεις να δεις αν αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί. Για την Μετατόπιση των πόλων που εγώ νομίζω ότι έγινε, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που δεν τεκμηριώνουν μεν απόλυτα το γεγονός, είναι όμως πολύ κοντά στην τεκμηρίωση. Για την δεύτερη περίπτωση εγώ δεν έχω βρει στοιχεία που να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση και γι' αυτό έχω καταλήξει στη άποψη ότι έγινε μετατόπιση των πόλων (αν και εξακολουθώ την αναζήτηση κι άλλων στοιχείων για ακόμα καλύτερη τεκμηρίωση).

Περιμένω την απάντησή σου, όπως περιμένω με μεγάλη αγωνία την χρονική σειρά των γεγονότων που είπες ότι θα παραθέσεις σε νέα δημοσίευση, για να σου πω και την δική μου άποψη για το αν η Ελλάδα ήταν στη σημερινή θέση της ή σε κάποιο άλλο σημείο την εποχή του Ορφέα και του Ομήρου. Πάντα βέβαια με βάση την γραπτή παρακαταθήκη των προγόνων μας. Έτσι θα έχεις άλλη μία όσο το δυνατόν περισσότερο τεκμηριωμένη άποψη για να την συγκρίνεις με τη δική σου έρευνα. Ελπίζω να έχω βοηθήσει λίγο τις έρευνές σου και να τις βοηθήσω ακόμα περισσότερο, πάντα ανιδιοτελώς με μόνο κίνητρο την αγάπη μου γι' αυτά τα θέματα.

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε
Φυσικά αφορά την περίπτωση 2. Ανατροπή και αλλάγή φοράς. Το γιατί και το πως δεν το γνωρίζω αλλά όπως είπα και στο προηγούμενο σχόλιο πιστύω στην αναφορά της καθημερινότητάς τους. Αφού ο ήλιος έρχεται από δεξιά και δεν είναι το μοναδικό στοιχείο τότε όχι μόνο έχουμε ανατροπή αλλά και αλλαγή φοράς.
Για την σειρά των γεγονότων θα γράψω ίσως την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Παντελής Βλαχάκης είπε...

Εγώ πάλι λέω ότι, οι Τεκτονικές πλάκες της γής κινούντε σιγά αλλά σταθερά από τόν νότιο πόλο προς τον Βόρειο...Η Αυστραλία ήταν κλημένη στην Ανταρκτική και προχωράει θα πέραση τον ησημερινο και θα φθάση κάποτε εκεί που είναι η Σιβηρία σήμερα...Η Σιβηρία δε, θα περάσει από την άλλη πλευρά του Βορείου πόλου....επωμένος και η Ελλάδα μας κάποτε θα ευρίσκεται κάτω από την Ισημερινό......