Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΙΩΛΚΟΣ (β' μέρος)

Αγαπητοί αναγνώστες
Επαναφέρω το κρίσιμο κομμάτι της Οδύσσειας:

"ναιετάω δ᾽ Ἰθάκην ἐυδείελον· ἐν δ᾽ ὄρος αὐτῇ
Νήριτον εἰνοσίφυλλον, ἀριπρεπές· ἀμφὶ δὲ νῆσοι
πολλαὶ ναιετάουσι μάλα σχεδὸν ἀλλήλῃσι,
Δουλίχιόν τε Σάμη τε καὶ ὑλήεσσα Ζάκυνθος.
αὐτὴ δὲ χθαμαλὴ πανυπερτάτη εἰν ἁλὶ κεῖται
πρὸς ζόφον, αἱ δέ τ᾽ ἄνευθε πρὸς ἠῶ τ᾽ ἠέλιόν τε,
τρηχεῖ᾽, ἀλλ᾽ ἀγαθὴ κουροτρόφος·"

Ας δούμε μερικές φράσεις κλειδιά της παραπάνω φράσεις:

" ἀμφὶ δὲ νῆσοι πολλαὶ ναιετάουσι μάλα σχεδὸν ἀλλήλῃσι"

Κοντά (ΑΜΦΙ) λοιπόν στην Ιθάκη βρίσκονται(ΝΑΙΕΤΑΟΥΣΙ) πολλά νησιά (ΝΗΣΟΙ ΠΟΛΛΑΙ) σχεδόν στην σειρά (ΜΑΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΛΛΗΛΗΣΙ).
Εδώ έπρεπε να αρχίσει και να τελειώσει η προσπάθεια για ταύτιση με την γνωστή Ιθάκη ή την Λευκάδα ή την Κεφαλληνία. Τα νησιά αυτά δεν είναι στην σειρά ούτε και με οποιαδήποτε λογική ή παραλλογισμό μπορούν να θωρηθούν ως έτσι. Όμως είπαμε η προσπάθεια για δόξα σβήνει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.
Ο Όμηρος δε, "ο καημένος", επειδή φοβήθηκε μην δε γίνει κατανοητός λέει:

"Δουλίχιόν τε Σάμη τε καὶ ὑλήεσσα Ζάκυνθος"

Άρα μας λέει ότι τα τρία αυτά νησιά μαζί με την Ιθάκη ή σε σχέση με αυτήν είναι "μάλα σχεδὸν ἀλλήλῃσι" δηλαδή σε μια σειρά περίπου. Όχι ένα εδώ ένα εκεί και ένα παραπέρα σαν τα βήματα ενός μεθυσμένου!
Επίσης μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα, και στην πραγματικότητα έτσι ακριβώς είναι ότι εφόσον έχουμε το λεκτικό σχήμα "Δουλίχιόν τε" και μετά "Σάμη τε καὶ ὑλήεσσα Ζάκυνθος" το ΔΟΥΛΙΧΙΟΝ είναι από την μια μεριά και ΣΑΜΗ με την ΖΑΚΥΝΘΟΣ από την άλλη. Για το σχήμα ΤΕ.......ΚΑΙ.......... μπορείτε να βρείτε αρκετά παραδείγματα στον Όμηρο.
Κοντολογίς από την μια μεριά της Ιθάκης είναι το ΔΟΥΛΙΧΙΟΝ και από την άλλη είναι η ΣΑΜΗ με την ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Αυτό φυσικά δεν υπάρχει στο Ιόνιο. Στο Αιγαίο αντίθετα υπάρχει τέτοιος σχηματισμός στα Δωδεκάνησα, αν απομονώσης τέσσερα από τα δώδεκα νησιά.
Τέτοιο όμως χωροταξικό σχήμα δεν υπάρχει στο Ιόνιο.
Η Ιθάκη λοιπόν βρίσκεται στο πλάι της Κεφαλλονιάς και όχι ανάμεσα στα δυο νησιά πέρα από το ότι μόνο ένα νησί όπως το σχήμα της Κέρκυρας θα μπορούσε να ονομάζεται ΔΟΥΛΙΧΙΟΝ και όχι κάποιο από τα υπόλοιπα.
Συνεχίζω.
"αὐτὴ δὲ χθαμαλὴ πανυπερτάτη εἰν ἁλὶ κεῖται πρὸς ζόφον". Εδώ έχουμε δύο φαινομενικά αντίθετες έννοιες. Το ότι το χθαμαλή δεν αναφέρεται στο ίδιο το νησί και την μορφολογία του το γνωρίζουμε τόσο από την αναφορά για το ΝΗΡΙΤΟΝ όσο και από το "τρηχεῖ" αλλά και από το ότι αν και του χάρισε άλογα ο Μενέλαος του Τηλέμαχου αυτός τα άφησε στον γιο του Νέστορα γιατί όπως είπε το νησί του δεν κάνει για άλογα λόγω της μορφολογίας του. Αν ήταν πεδινό προφανώς δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο. Άρα το χθαμαλή αναφέρεται στην θέση της και όχι στην μορφολογία της. Το νησί λοιπόν της Ιθάκης πρέπει να είναι πιο χαμηλά, προφανώς από τα προαναφερόμενα και ταυτόχρονα πρώτη. Άρα η αναφορά "πανυπερτάτη" γίνεται για το δικό του βασίλειο και όχι για το ΔΟΥΛΙΧΙΟΝ ή άλλα νησιά.
Κοντολογίς βρίσκεται στην αρχή του νησιωτικού συμπλέγματος που αυτός βασιλεύει αλλά πιο χαμηλά από τα άλλα νησιά. Δηλαδή σαν να λέμε πρώτος από τέλος, σε γεωγραφικούς όμως όρους. Αυτήν την θέση έχει η Λευκάδα αν δεν υπήρχε ένα από τα τρία άλλα νησιά(Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά,Ιθάκη).
Αν υποθέσουμε ότι αναφέρεται και στο ΔΟΥΛΙΧΙΟΝ τότε το "πανυπερτάτη" αναφέρεται ως προς το "κεῖται πρὸς ζόφον". Μας λέει ότι τα νησιά αυτά σχηματίζουν σαν σχήμα μια γωνία  με κέντρο-Ιθάκη προς την δύση και πλευρές που κινούνται στους άξονες ΒΑ-ΝΔ και ΝΑ-ΒΔ.
Αν συμμετέχουν λοιπόν όλα τα νησιά τότε αυτό είναι το σχήμα αλλιώς πιθανών να μπορούν να βρίσκονται και στην ίδια ευθεία.
Η ομηρική Ιθάκη ταυτόχρονα είναι και το πιο δυτικό νησί, είτε του βασιλείου είτε του συνόλου των τεσσάρων νησιών. Φυσικά τίποτε απ' όλα αυτά δεν ταυτίζεται με κάτι που γνωρίζουμε στο Ιόνιο. Όσον αφορά την νήσο ΑΣΤΕΡΙΣ δεν την έχουν βρει πουθενά και τα σενάρια για καταβύθισή της ή ότι πέταξε στο διάστημα δίνουν και παίρνουν. Παρ' όλ' αυτά επιμένουν να ψάχνουν.
Αν όμως σ' ένα νησιωτικό σύμπλεγμα μπορείς να υποθέτεις και να υποθέτεις κάνοντας την τρίχα τριχιά υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που καταρρίπτει από μόνο του τις μέχρι τώρα θεωρίες και αυτό δεν είναι άλλο από την Ιωλκό. Αν κάποιος ασχολιόταν λίγα λεπτά με την χωροθέτησή της τότε θα καταλάβαινε ότι τέτοια χωροθέτηση δεν υπάρχει πουθενά στον ελλαδικό χώρο γιατί εκτός από έναν σημαντικό ποταμό με διπλή εκβολή που μέσα του ναυπηγήθηκε η Αργώ πρέπει να υπάρχουν σε κοντινή ακτίνα δύο λίμνες και μάλλον λιμνοθάλασσες, η μία δε αρκετά σημαντική, αλλά και άλλες λεπτομέρειες.
Μόνο για τις λιμνοθάλασσες έπρεπε να πάψουν να ψάχνουν στον ελλαδικό χώρο αλλά.....
Τα υπόλοιπα στο γ' μέρος.
Παυσανίας
συνεχίζεται





Δεν υπάρχουν σχόλια: