Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Όταν δεν ξέρεις ...τι (ή από που) σου ξημερώνει

Αγαπητοί φίλοι
Έχω ξαναγράψει εδώ ότι τόσο στο Όμηρο όσο και στον Ορφέα αλλά και στον Ησίοδο ο ήλιος ανατέλει από δεξιά και όχι από αριστερά όπως συμβαίνει σε κάθε έναν που διαβιεί στο Βόρειο ημισφαίριο.
Αντίθετα στο Νότιο ημισφαίριο οι άνθρωποι βλέπουν τον ήλιο να ανατέλει από αριστερά. Λυπάμαι που επανέρχομαι στα αυτονόητα αλλά η ηλιθιότητα περισσεύει και γιαυτό αναγκάζομαι να επαναλαμβάνομαι τακτικά μπας και τους ξυπνήσω.
Στο παραπάνω κείμενο υπάρχει μια αναφορά στον Έκτορα και στο που έβλεπε αυτός τον ήλιο. Αυτή αμφισβητήθηκε από πολλούς λέγοντας διάφορες αστείες δικαιολογίες. Ένας φίλος μου έγραψε σαν σχόλιο ότι το δεξιά σήμαινε το καλό και άρα λέγανε δεξιά και κοιτούσαν αριστερά κλπ. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο να αποβάλλετε την πίστη, γιατί για πίστη πρόκειται, τόσων χρόνων αλλά δείτε το αλλιώς. Όχι ότι θα πρέπει να προσβληθείτε επειδη θα παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος αλλά ότι είναι μια ευκαιρία να συνταχθείτε με το σωστό. Αυτό άλλωστε έκανα και εγώ.
Εδώ λοιπόν θα προσθέσω μια αναφορά από τον Ορφέα για το ίδιο ακριβώς θέμα. Όχι όμως μια τυχαία αναφορά αλλά μια αναφορά που αφορά τον ήλιο αυτόν καθε αυτόν και την κίνησή του. Αυτή μάλιστα η αναφορά δεν γίνεται σε κάποιο τυχαίο απόσπασμα αλλά σε αυτόν τον (επωνομαζόμενο) ορφικό ύμνο " εις ήλιον".
Στον στίχο 4 μας λέει:
"ΔΕΞΙΕ ΜΕΝ ΓΕΝΕΤΩΡ ΗΟΥΣ, ΕΥΩΝΥΜΕ ΝΥΚΤΟΣ"
Στα δεξιά, λοιπόν μας λέει, γεννάς την αυγή και στα αριστερά την νύκτα.
Αυτό όμως συμβαίνει μόνο στο ΝΟΤΙΟ ημισφαίριο. Άρα ο Ορφέας έζησε και έδρασε στο Νότιο ημισφαίριο και αφού ο χώρος δράσης του ήταν η περιοχή της Θράκης, της Αιγύπτου και της Τροίας (βλέπε Αργοναυτικά και Λιθικά) προφανώς και όλες αυτές οι περιοχές βρίσκονταν στο Νότιο ημισφαίριο. Κάτι που μας κάνει να υποστηρίξουμε χωρίς αμφιβολία ότι πριν τον Τρωικό πόλεμο αλλά και κατα την διάρκειά του οι πόλοι ήταν αντεστραμένοι.
Καλές σκέψεις.
Παυσανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: