Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Οι περί Ιθάκης ανοησίες των ειδικών

Αγαπητοί φίλοι
Αυτό το σημείωμα αφορά αυτούς που "δοξάζονται κρυπτόμενοι" κάνοντας ότι ούτε ακούν ούτε βλέπουν τις, αν μη τι άλλο, αντιρρήσεις αλλά ούτε διανοούνται να μπουν στον κόπο να ελέγξουν ή να αντιλέξουν τα προτεινόμενα επιχειρήματα. Το ερώτημα όμως που γεννιέται είναι το ΓΙΑΤΙ;
Η απάντηση είναι σύνθετη μεν αλλά εύκολη δε. Η αλήθεια δεν δίνει λεφτά αλλά το ψέμα δίνει! Επίσης πάντοτε υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που υποκρίνονται ότι πραγματοποιούν κάτι το πρωτοποριακό απλά ακολουθώντας το κατεστημένο και κάποιοι άλλοι, μέσα από τα διαβάσματά τους, ονειρεύονται και τελικά πιστεύουν ότι είναι οι παντογνώστες ότι αν περάσει κάποια ιδέα από το κεφάλι τους είναι η αλήθεια και δεν φαντάζονται καν ότι πέφτουν απλά θύματα της μεγαλομανίας τους. Έχω γράψει μάλιστα, σε παλαιότερο άρθρο, ότι είχα πέσει και εγώ θύμα αυτού του μεγαλοϊδεατισμού και ευτυχώς βγήκα νωρίς. Άφησα μάλιστα κάποια λανθασμένα εν μέρη άρθρα που έγραψα πριν από πολλά χρόνια, και που ανασκεύασα με στοιχεία αργότερα, να υπάρχουν για να μου θυμίζουν την περίοδο αυτή.
Θα ήθελα πολύ να γράψω τα ονόματά τους αλλά....
Ας μπούμε τώρα στην ουσία.
Η Ιθάκη κατά τους ειδικούς ή "ειδικούς" αυτούς πρέπει να βρίσκεται είτε στο νησί της Ιθάκης, η επίσημη άποψη, είτε στο νησί της Κεφαλλονιάς, αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια αυθαίρετα, είτε στο νησί της Λευκάδας, ξεκίνησε από τον Dörpfeld. Ακόμη και η Κέρκυρα προτάθηκε αλλά ποτέ η Ζάκυνθος. Οφείλω να ομολογήσω ότι όσο και αν πειράζουν τους Ζακυνθινούς στάθηκαν στο ύψος τους κρατώντας μια σοβαρή στάση.
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα είναι ότι κανένα από τα προτεινόμενα νησιά, προεξάρχοντος της Ιθάκης δεν καλύπτει ούτε το παραμικρό κριτήριο έτσι όπως τα αναφέρει ο Όμηρος. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ξεκίνησε από το νσί που βρέθηκε με το όνομα της Ιθάκης να μην ξέρει τι να το κάνει. Ωραία! Σκέφτηκαν. Λέγεται Ιθάκη αλλά δεν θα έπρεπε να έχει κάτι, έστω κάτι από την Ομηρική;
Εκατομμύρια ξοδεύτηκαν για να αποδείξουν τις χείμερες αυτές αλλά τίποτα δεν βρέθηκε. Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε τους τοπικούς άρχοντες να το προπαγανδίζουν ως αλήθεια και τους διάφορους, που οι περισσότεροι προσβλέπαν σε δόξα και χρήμα μέσα από τις κατάλληλες γνωριμίες που τους εξασφάλιζε μια τέτοια εκδούλευση.
Αργότερα, προφανώς προσδοκώντας τον ίδιο πακτωλό χρημάτων και όχι από ερευνητικό ενδιαφέρον, από τα διπλανά νησιά πρόεδροι δήμαρχει αλλά και μελλοντικοί σωτήρες αλλά και εισπράκτορες υποστήριξαν ότι αυτά είναι η Ιθάκη. Όπλο τους; Η ανικανότητα όλων των προηγουμένων να αποδείξουν ότι η σημερινή Ιθάκη είναι η Ομηρική.
Οι πράξεις 
Αυτά που έκαναν όλοι αυτοί, μη μπορώντας να αποδείξουν κάτι από όσα ισχυρίζονταν ήταν τα εξής:
α) Πήραν με το μέρος τους κάθε έναν, σε θέση ευθύνης πάντοτε, που θα τους εξασφάλιζε, όπως νόμιζαν, ένα πιστοποιητικό αλήθειας. Λες και η απόδειξη είναι θέμα ψηφοφορίας. Όσο πιο πολλοί είμαστε τόσο πιο αληθινοί. Άλλωστε έτσι έκαναν την δουλειά τους χρόνια τώρα.
β) Οργάνωσαν γιορτές, ημερίδες και κάθε άλλου είδους εκδηλώσεις που όμως είχαν προκαθορισμένο αποτέλεσμα.
Ειλικρινά ποτέ δεν άκουσα για κάποια ημερίδα όπου να συγκεντρώθηκαν οι υποστηρικτές και των τριών τάσεων. Αυτό θα ήταν μια ειλικρινής πράξη. Αλλά...
Έτσι δημιουργήθηκε ένα χρονικό υπόβαθρο γύρω από το κάθε ψέμα που προβάλεται σε κάθε ευκαιρία αλλά αυτό τι σχέση έχει με την έρευνα;
γ) Αλλοιώσαν πολλά γεωγραφικά στοιχεία του Ομήρου με σκοπό να προσαρμόσουν τον Όμηρο στο νησί τους ενώ έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Μάλιστα το περίεργο είναι ότι αν ποτέ βγάλουν το γράσσο από τα μάτια θα ομολογήσουν ότι είναι όλα αυτά τόσο λάθος, αν μη τι άλλο, όπως κάνουν για τα αντίστοιχα δήθεν στοιχεία των άλλων δύο νησιών.
Τα λάθη
Θα σας παρουσιάσω μερικά από τα βασικά λάθη που κάνουν όλοι τους και που αφορούν την πραγματική Ιθάκη. Είναι γνωστά τα αντίστοιχα ομηρικά χωρία.
α) Η Ιθάκη έχει τρία λιμάνια μέσα σε ένα κλειστό κόλπο.
Η Ιθάκη παρουσιάζεται ως αμφίαλος (εν αμφιάλω Ιθάκη). Δηλαδή έχει δύο λιμάνια και δύο παραλίες που βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη ΜΟΝΟ ΠΟΥ το πρώτο λιμάνι, εκεί που βλέπει να μπαίνει το πλοίο του Τηλεμαχου ο Εύμαιος όταν φτάνει στο παλάτι είναι ΠΙΟ ΒΑΘΥ. Αυτό μπορεί να συμβεί ΜΟΝΟ σε κλειστό κόλπο όπου τα πιο κοντά στην έξοδο σημεία είναι βαθύτερα από τα πιο εσωτερικά λόγω της συγκέντρωσης της άμμου.
Στην έξοδο του κόλπου αυτού υπάρχει ακόμη ένα λιμάνι, το τρίτο, κάτω από το βουνό (ή λόφο) Νήιον. Η ανοησία που προβάλουν διάφοροι ότι το "πολυβενθής" δεν σημαίνει με μεγαλύτερο βάθος αλλά ότι εισχωρεί βαθια η θάλασσα στην ξηρά μόνο γέλια προκαλεί και επιβεβαιώνει αυτά που σας είπα πιο πάνω. Αυτά όλα συμβαδίζουν όχι μόνο με το κείμενο αλλά και με την λογική. Διότι αν θα πρέπει να υποστηρίξουμε κάθε φαντασίωση και παραδοξότητα απλά και μόνο για να στηρίξουμε την θέση μας τότε απορώ που και άλλα νησιά όπως η Θάσος ή η Χίος ή ακόμη και η Κρήτη δεν διεκδίκησαν την πατρότητα της Ιθάκης.
Αυτό και μόνο το στοιχείο μπορεί να απορρίψει κάθε άλλη αξίωση αλλά...συνεχίζουμε.
β) Το νησί ΑΣΤΕΡΙΣ
Το νησί αυτό ΔΕΝ υπάρχει πουθενά ενώ θα έπρεπε να υπάρχει στον πορθμό Ιθάκης-Σάμης.
Για την περίπτωση της Οξειάς απάντησα σε προηγούμενο άρθρο.
γ) Το λιμάνι του Φόρκυνα
Το λιμάνι αυτό πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οι δύο βράχοι στην είσοδό του, οι πλαγιές του, οι κάθετοι βράχοι σε κάποιο σημείο του λιμανιού που μοιάζουν με αδράχτια ενώ άλλοι με ποτήρια όπως και η σπηλιά που προφανώς είναι κρυμμένη από τα μάτια των ανθρώπων, αυτό άλλωστε εκφράζει η φράση περί θεών και ανθρώπων, πέρα από το απότομο και δυσκολοπροσπέλαστο της εισόδου της. Γι' αυτό έκρυψε και εκεί ο Οδυσσέας τα δώρα του. Προφανώς δεν ήθελε να του τα πάρουν.
Το σημαντικό όμως στο λιμάνι αυτό δεν είναι όλα τα προηγούμενα αλλά τα παρακάτω:
γ1) Το λιμάνι του Φόρκυνα είναι στο τέλος της διαδρομής του ταξιδιού από την Κέρκυρα στην Ιθάκη. Κανένα πλοίο δεν θα γύριζε γύρω-γύρω ένα νησί για να βρεί κάποιο βολικό για τους σημερινούς "ειδικούς" αλλά θα άφηνε τον αντίστοιχο επιβάτη στο πρώτο βολικό λιμάνι γι' αυτούς.
γ2) Το λιμάνι του Φόρκυνα έχει μια "μοναδική" διάταξη. Πρέπει να έχει έναν τέτοιο προσανατολισμό ώστε τα όποια κύματα, όσο μεγάλα και να είναι να μην επηρεάζουν στο παραμικρό την επιφάνεια της θάλασσας μέσα στο λιμάνι αυτό. Για να συμβεί το παραπάνω θα πρέπει το λιμάνι αυτό να είναι μέσα σε μεγαλύτερο κόλπο και με προσανατολισμό παράλληλο της εισόδου του μεγαλύτερου κόλπου.

Εδώ βλέπετε ένα απλό γράφημα που εξηγεί το πια πρέπει να είναι η διάταξη. Αν βρει κάποιος κάποια άλλη που τα κύματα του ωκεανού δεν θα επηρεάζουν ένα λιμάνι ας μας το πει.
δ) Το χοιροστάσιο του Εύμαιου.
Το χοιροστάσιο του Εύμαιου βρίσκεται σε ένα σημείο που βρίθει σε πηγές με νερό. Υπάρχει ένας τόπος που να έχει τόσα πολλά νερά;
Ειλικρινά θα ήθελα από έναν "αντιφρονούντα" να μας παραδόσει ένα και μόνο αντίθετο στοιχείο. Αλλά ξέρουν ότι ελέγχουν τα ΜΜΕ και θα μπορούν πάντοτε να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.
Παυσανίας



Δεν υπάρχουν σχόλια: