Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Περί Ιθάκης στο Ιόνιο ή είναι η αλήθεια βλάκα

Αγαπητοί φίλοι
Έχω βαρεθεί να προσπαθώ να αποδείξω το αυτονόητο. Όλοι αυτοί δεν μπήκαν στον κόπο να μελετήσουν καν το ομηρικό κείμενο. Αν στοιχειωδώς το είχαν ψάξει θα είχαν βρει δεκάδες στοιχεία αλλά όλα αυτά θα ήταν εναντίον τους. Έτσι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κείμενο και να στραφούν σε περιστασιακά στοιχεία (κάτι τάφους κλπ) αλλά που όμως όλα αυτά μπορούν να αναφέρονται από την θεία μου την Μαρία μέχρι τον οποιοδήποτε. Το πλεονέκτημά όμως όλων αυτών είναι ότι μπορείς στην "πλάτη" τους μπορείς να παίξεις ζάρια.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω άλλο ένα απλό στοιχείο που ο καθένας θα μπορούσε να καταλάβει. Ακόμη και ο πιο ..."ειδικός" (αν και πολύ αμφιβάλω).
Ξέρουμε όλοι, επειδή το γράφει ο Όμηρος, ότι ο Τηλέμαχος πήγε με πλοίο, ιστιοφόρο + κωπηλάτες, να μάθει για τον πατέρα του και φυσικά με το ίδιο γύρισε. Το πλοίο αυτό στην χειρότερη των περιπτώσεων, ακόμη και αν ήταν ένα μικρό σκάφος 12μ., είχε μια μέση ταχύτητα περί των 8 κόμβων, δηλαδή στα 14 χιλ./ώρα περίπου. Τώρα παρακολουθώντας το Ομηρικό κείμενο βλέπουμε ότι ο Τηλέμαχος έφτασε στην Ιθάκη το ξημέρωμα.

Οδύσσεια Ο 493-497
"ὣς οἱ μὲν τοιαῦτα πρὸς ἀλλήλους ἀγόρευον,
καδδραθέτην δ᾽ οὐ πολλὸν ἐπὶ χρόνον, ἀλλὰ μίνυνθα·
αἶψα γὰρ Ἠὼς ἦλθεν ἐΰθρονος. οἱ δ᾽ ἐπὶ χέρσου
Τηλεμάχου ἕταροι λύον ἱστία, κὰδ δ᾽ ἕλον ἱστὸν
καρπαλίμως, τὴν δ᾽ εἰς ὅρμον προέρυσσαν ἐρετμοῖς·"

Έφτασε ο Τηλέμαχος στο χοιροστάσιο που είναι ο Εύμαιος πριν το μεσημέρι.

Οδύσσεια Π 1-4
" τὼ δ᾽ αὖτ᾽ ἐν κλισίῃ Ὀδυσεὺς καὶ δῖος ὑφορβὸς
ἐντύνοντο ἄριστον ἅμ᾽ ἠοῖ, κηαμένω πῦρ,
ἔκπεμψάν τε νομῆας ἅμ᾽ ἀγρομένοισι σύεσσι·
Τηλέμαχον δὲ περίσσαινον κύνες ὑλακόμωροι,"

Φεύγει στην συνέχεια ο Εύμαιο και πάει στο παλάτι και επιστρέφει αργά το βράδυ.

Οδύσσεια Π 452-453
" ἑσπέριος δ᾽ Ὀδυσῆϊ καὶ υἱέϊ δῖος ὑφορβὸς
ἤλυθεν· οἱ δ᾽ ἄρα δόρπον ἐπισταδὸν ὡπλίζοντο,"
Από όλα τα παραπάνω βγαίνει ένα απλό συμπέρασμα με δεδομένο ότι ο Εύμαιος φτάνει στο παλάτι μαζί με τον εκπρόσωπο των συντρόφων του Τηλέμαχου.
Ο Εύμαιος πιθανολογούμε ότι πρέπει να περπάτησε περίπου 6-7 ώρες. Αν υποθέσουμε ότι η ημέρα κρατά 12 ώρες+ τότε λογικά το πλοίο ταξίδεψε περίπου 7-8 ώρες. Άρα κάλυψε μια απόσταση περίπου 100 χιλ.
Αν τώρα αυτό μεταφερθεί στην Κεφαλονιά, που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί , θα σήμαινε ότι θα έκαναν περίπου τον γύρο του νησιού. Σκεφτείτε λοιπόν λογικά αλλά και με βάση τις όποιες υποδείξεις τους αν αυτές όλες οι πληροφορίες μπορούν σε οποιαδήποτε περίπτωση να ταιριάξουν στο περιβάλλον του ιονίου, σε οποιοδήποτε νησί! Εκτός αν νομίζετε ότι βγαίναν στην θάλασσα και απλά κάναν βόλτες πάνω-κάτω απλά και μόνο για να περάσει η ώρα τους. Μήπως τελικά ταξιδεύαν με ταξίμετρο;
Παυσανίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: